|
09.08.2021 15:08 - obecné oznamy
Chovateľom ošípaných ( komerčné farmy a drobnochovy/nekomerčné
chovy )
N A R I A Ď U J E M
- bezodkladne hlásiť všetky uhynuté ošípané poverenému úradnému
veterinárnemu lekárovi a v reštrikčných pásmach podľa časti I, II a III
prílohy I vykonávacieho nariadenia Komisie ( EÚ) 2021/605 a
v nárazníkovej zóne zabezpečiť odber vzoriek od uhynutých ošípaných na
laboratórne vyšetrenie a zabezpečiť odvoz kadáverov do spracovateľského
podniku,
- bezodkladne hlásiť všetky choré ošípané s príznakmi AMO poverenému
úradnému veterinárnemu lekárovi a príslušnej RVPS,
- ošípané držať v uzatvorených priestoroch,
- nepoužívať vedľajšie živočíšne produkty z diviačej zveri na
kŕmne účely pre ošípané,
- zákaz skrmovania kuchynských odpadov,
- zákaz skrmovania zeleného krmiva v oblastiach s potvrdeným výskytom
AMO u diviačej zveri,
- premiestňovať ošípané len so súhlasom RVPS (potvrdenie dokladov na
premiestňovanie ošípaných),
- vykonať opatrenia proti vniknutiu diviakov do areálu farmy (dôkladné
oplotenie farmy neprekonateľné pre diviačiu zver), prípadne ich kontaktu
s krmivom a stelivom,
- vykonať opatrenia proti kontaktu ošípaných s ulovenými a uhynutými
diviakmi, ich časťami alebo výrobkami s diviačieho mäsa,
- dodržiavať v chove zásady biologickej bezpečnosti – aktivovať
dezinfekčné brody pri vstupe na farmu ( priestoru ustajnenia v nekomerčných
chovoch), evidencia a kontrola pohybu dopravných prostriedkov a osôb,
prezliekanie zamestnancov a návštevníkov farmy, dezinfekčné rohože pri
vstupe do ustajňovacích priestorov( komerčné chovy),
- skladovať krmivo pre ošípané mimo dosahu diviakov,
- skladovať podstielkovú slamu mimo dosahu diviakov min. 90 dní pred jej
použitím,
- viesť zoznam chovateľov, ktorým boli predané ošípané,
- mať vypracovaný a príslušnou RVPS schválený „Plán ochrany chovu
pred zavlečením AMO“ (komerčné chovy),
- vykonávať pravidelnú dezinfekciu dezinsekciu a deratizáciu chovných
priestorov,
- dodržiavať v chove zásady biologickej bezpečnosti dezinfekčné rohože
pri vstupe do ustajňovacích priestorov, prezliekanie, dezinfekcia
používaných nástrojov, zákaz vstupu cudzích osôb do priestorov chovu
ošípaných ( nekomerčné chovy),
- nakupovať ošípané výhradne od registrovaných chovateľov a mať
o tom doklad
(nekomerčné chovy),
- dodržiavanie povinnosti identifikácie a registrácie chovov ošípaných
od 1 kusa chovanej ošípanej.
Štátna veterinárna a potravinová správa
|
Chovateľom ošípaných ( komerčné farmy a drobnochovy/nekomerčné
chovy )
N A R I A Ď U J E M
- bezodkladne hlásiť všetky uhynuté ošípané poverenému úradnému
veterinárnemu lekárovi a v reštrikčných pásmach podľa časti I, II a III
prílohy I vykonávacieho nariadenia Komisie ( EÚ) 2021/605 a
v nárazníkovej zóne zabezpečiť odber vzoriek od uhynutých ošípaných na
laboratórne vyšetrenie a zabezpečiť odvoz kadáverov do spracovateľského
podniku,
- bezodkladne hlásiť všetky choré ošípané s príznakmi AMO poverenému
úradnému veterinárnemu lekárovi a príslušnej RVPS,
- ošípané držať v uzatvorených priestoroch,
- nepoužívať vedľajšie živočíšne produkty z diviačej zveri na
kŕmne účely pre ošípané,
- zákaz skrmovania kuchynských odpadov,
- zákaz skrmovania zeleného krmiva v oblastiach s potvrdeným výskytom
AMO u diviačej zveri,
- premiestňovať ošípané len so súhlasom RVPS (potvrdenie dokladov na
premiestňovanie ošípaných),
- vykonať opatrenia proti vniknutiu diviakov do areálu farmy (dôkladné
oplotenie farmy neprekonateľné pre diviačiu zver), prípadne ich kontaktu
s krmivom a stelivom,
- vykonať opatrenia proti kontaktu ošípaných s ulovenými a uhynutými
diviakmi, ich časťami alebo výrobkami s diviačieho mäsa,
- dodržiavať v chove zásady biologickej bezpečnosti – aktivovať
dezinfekčné brody pri vstupe na farmu ( priestoru ustajnenia v nekomerčných
chovoch), evidencia a kontrola pohybu dopravných prostriedkov a osôb,
prezliekanie zamestnancov a návštevníkov farmy, dezinfekčné rohože pri
vstupe do ustajňovacích priestorov( komerčné chovy),
- skladovať krmivo pre ošípané mimo dosahu diviakov,
- skladovať podstielkovú slamu mimo dosahu diviakov min. 90 dní pred jej
použitím,
- viesť zoznam chovateľov, ktorým boli predané ošípané,
- mať vypracovaný a príslušnou RVPS schválený „Plán ochrany chovu
pred zavlečením AMO“ (komerčné chovy),
- vykonávať pravidelnú dezinfekciu dezinsekciu a deratizáciu chovných
priestorov,
- dodržiavať v chove zásady biologickej bezpečnosti dezinfekčné rohože
pri vstupe do ustajňovacích priestorov, prezliekanie, dezinfekcia
používaných nástrojov, zákaz vstupu cudzích osôb do priestorov chovu
ošípaných ( nekomerčné chovy),
- nakupovať ošípané výhradne od registrovaných chovateľov a mať
o tom doklad
(nekomerčné chovy),
- dodržiavanie povinnosti identifikácie a registrácie chovov ošípaných
od 1 kusa chovanej ošípanej.
Štátna veterinárna a potravinová správa
|